Podsjetnik oko osnova vođenja evidencije tahografa

Iako su već prošle godine i godine od početka primjene Pravilnika i svih pravila koja nalažu da tvrtke i samostalni autoprijevoznici moraju voditi evidenciju radnih aktivnosti (vožnja, odmor, spremnost za rad, ostali rad), za one koji su novi u tome i za one koji još uvijek nisu realizirali vođenje te evidencije, evo kratkog ponavljanja.

Digitalni tahograf

S digitalnim tahografom imate manje brige i posla. No, svejedno, morate voditi evidenciju u tvrtki! Svaki vozač mora imati svoju digitalnu karticu, tzv. “karticu vozača”. Tvrtka također mora imati svoju karticu, tzv. “karticu tvrtke”.

Kartica vozača koristi se na način da vozač ili suvozač u adekvatni utor digitalnog tahografa umetnu svoju karticu! Uređaj sve bilježi na karticu. Sve što trebate, vezano uz vozače, jest koristiti IB.TCR (besplatno) ili IB.TCR Pro (250 kn za korisnike IB.TAHO, 450 kn za ostale) i pomoću najobičnijeg čitača pametnih kartica (smartcard reader) očitati podatke o aktivnostima vozača… Nakon toga, podatke (.ddd datoteka) morate učitati u neki od softvera za vođenje evidencije (npr. IB.TAHO). Kad se podaci obrade govorimo o tome da ste zadovoljili Pravilnik, tj. posjedujete evidenciju (dakle, nije Vam dovoljan IB.TCR već morate podatke imati u tvrtki u čitkom obliku, sistematizirano – alternativa je da Vam evidenciju vodi treća tvrtka).

Kartica tvrtke se koristi za otrebe preuzimanja podataka sa samog uređaja. Nije nužna za priču o vođenju evidencije, ali je bitna za zadovoljavanje jednog od uvjeta iz pravilnika, a to je obveza preuzimanja podataka s digitalnog tahografa jednom u 3 mjeseca! Da bi preuzeli podatke s vozila morate imati specijalizran uređaj (mi ga nemamo u ponudi!) ili dogovoriti uslugu preuzimanja u servisu tahografa (ili zajednički odraditi s nekim od partnera koji imaju iste obveze, a ujedno imaju i uređaj). IB.TAHO može učitati takvu datoteku i vizualizirati vam podatke. Isto tako, omogućava snimanje u XLS datoteku za daljnju obradu.

Analogni tahograf i taholistići

Vođenje evidencije za vozača koji koristi analogni tahograf svodi se na “digitalizaciju” podataka o aktivnostima s taholistića. Iscrtane aktivnosti potrebno je pretvoriti u računalni zapis – ukratko, za svaku aktivnost treba odrediti početak, kraj (+trajanje) i vrstu aktivnosti.

IB.TAHO omogućava ručni unos podataka (rijetko se koristi, ali ponekad može biti najjednostavnije – u situacijama vrlo jednostavnih aktivnosti – dugotrajna vožnja i odmor…), kao i poluautomatsko očitanje taholistića! Da bi se taholistić digitalizirao prvo ga je potrebno skenirati (klasičnim uredskim skenerom ili specijaliziranim skenerima za dokumente). Nakon toga, skenirani listić (slika) se učitava u IB.TAHO – program sam obrađuje listić i pokušava očitati radne aktivnosti.

Moguće je, i preporuča se, skeniranje dva listića na A4 dimenziji skenera – bitno da se listići ne preklapaju (za razliku od sličnih rješenja sa više listića, ovim putem se skenira kompletni listić i na neki način formira arhiva skeniranih listića).

Nakon očitanja aktivnosti, za listić se odabire vozač i vozilo, te unosi datum vožnje, početno i završno stanje kilometarsata (pri tome program automatski prikaže dio listića koji sadrži te podatke, pa se “prepisuje” s ekrana).

Evidencija vezana uz listiće se povezuje sa evidencijom digitalnog tahografa za istog vozača!

Za lakši i brži rad, preporuča se korištenje listića oznake E4C.

Odgovori